Webben lever, frisk og sunn

«The Web is Dead» heter forsidehistorien i septembernummeret av Wired Magazine. I den heseblesende stilen som preger amerikanske internettskribenter erklærer redaktør Chris Anderson at den åpne verdensveven er død, nå er det små, spesialiserte programmer (apps) som gjelder, «fordi de ganske enkelt virker».

Anderson tar feil. Utgangspunktet hans er feil, og konklusjonen er feil. Han:

  • mistolker statistikk over Web-bruk,
  • undervurderer hvor bra HTML 5 er for mobil,
  • glemmer at ikke alle er ute etter penger, og
  • tenker ikke over at tjenester kan spres i mange kanaler.

HTML er enklere

Web er enklere og mer universelt enn skreddersydde apps. Jeg er med i forskningsprosjektet Inventio, som lager stedsbestemte tekster for mobil. Anders Sundnes Løvlie har i doktorgradsprosjektet Textopia begynt med en Java-applikasjon, så skrevet en Android-app, men har konkludert med at HTML på Web er enklere. Jeg har jobbet med en iPhone-app, og kommet til samme resultat. Det er i mange tilfeller enklere å lage én nettside som alle mobiler håndterer enn å teste ut en app til hver av de stadig flere smarttelefonene som finnes.

En webside behvøver heller ikke å bli forhåndssensurert av iTunes App Store. Riktignok har du ikke muligheten til å ta betalt av hver bruker på nettet, slik du har i App Store, men erfaringen viser at de færreste tjener stort fra App Store likevel, kunne VG, Carat og Aspiro fortelle på Mediedagene i 2010.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *