Web-fortellinger

Hvordan forteller man historier i multimedia på Web? Det er selvsagt ingen enkelt oppskrift på det. Her er noen interessante eksempler:

De korteste jeg vet er Frode Gryttens Twitter-meldinger

lonelygirl15 var 2000-tallets svar på brevromanen: En spennende historie fortalt som video-blogg. Spekulasjonene raste om dette var virkelighet eller fiksjon.

En annen, lignende pastisj: E.-postromanen Online Caroline.

Caroline illuderer interaksjon, det samme gjør Thamiko Thiel og Sarah Housmands installasjon Beyond Manzanar.

Bobby Rabyds Sunshine 69 er en av minst tre romaner fra 1996 som hevder å være den første romanen på Web. I Sunshine 69 kan du høre historien om en vennegjeng som dro på rockefestival i 1969, fortalt fra ulike synsvinkler, og du kan selv velge rekkefølgen på avsnittene.

Michael Joyces Twelve Blue er fra samme år.

Stuart Moulthrops Reagan Library er en fortelling om hukommelsestap. Hver gang leseren kommer tilbake til en side er den blitt lenger, ettersom fortelleren husker litt mer.

I 2000 dukket en ny sjanger opp: Flash-dokumentaren. National Geographics «The Way West» er et tidlig eksempel på en stillbildedokumentar.

Denne formen er senere utnyttet i en sjanger for undervisning og pesonlig refleksjon kalt «digital storytelling».

Facebooks «timeline» er forøvrig et forsøk på å lage det samme automatisk.

En mer utviklet og teoretisk interessant variant av dette er Greg Ulmers pedagogiske idé om en «mystory». Han har laget en om sitt eget liv; «Noon Star».

New York Times har laget en dokumentar om et snøskred som rev med seg fem frikjørere, hovedsaklig i tekst, men med imponerende mulitmedia-illustrasjoner: «Snow Fall»

Mange ønsker for tiden å fortelle historier med tall og grafikk. New York Times’ «One Race, Every Gold Medalist Ever» er et av de beste eksemplene jeg har sett.

En interessant hypertekst-variant er «strekktekst», som i denne historien: «When Multimedia Was Black & White»

Strekkfilm er en annen variant. Tor Brekke Skjøtskift laget en strekkfilm av Sherlock Holmes-novellen «Det sorte båndet». Dessverre virker den visst ikke lenger.

Jeg er usikker på om dette fortjener å bli kalt en fortelling, men jeg synes uansett den er skikkelig morsom: NSFW. A hunter shoots a bear!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *