Skikk og bruk på Facebook

I dag fikk jeg et e-brev fra en journalist som lurte på min mening om skikk og bruk i sosiale medier. Slike henvendelser tar det litt tid å svare på, og som regel bruker de bare en setning eller to. Jeg gjengir derfor hele svaret mitt her, kanskje er noen interessert.

1.Mener du at det er forskjell på hvordan vi oppfører oss på sosiale medier kontra «det virkelige» livet?

Det er vel både forskjeller og likheter, og jeg tror det er store variasjoner fra person til person og fra gruppe til gruppe. Den største forskjellen tror jeg er at det er vanskelig å vite hvem du egentlig snakker til på nettet. I dagliglivet tilpasser vi oppførselen vår etter hvem vi er sammen med og i hvilken sammenheng vi møtes. På Facebook kan ofte alle vennene mine lese det jeg skriver, og de vil trolig oppfatte det ganske ulikt.

2. Hva mener du at man bør ta hensyn til på sosiale medier?

Jeg mener man skal ta hensyn til at det er mange som kan se hva du deler, som ofte vil oppfatte det ulikt. Dessuten bør man tenke over at det veldig lett kan spres videre som lenker eller i e-post, det kan gjerne søkes frem i Google, og det kan bli lagret i årevis. Hvis ikke du synes det er greit at hvem som helst får se det, bør du kanskje holde det unna Facebook eller Twitter.

3. Hvor mener du at grensen går for hva vi kan skrive på Facebook/tvitter/instagram osv?

Her setter både loven og folkeskikken grenser, men de er de samme som gjelder ellers i livet. Man skal unngå sjikane, mobbing, og annen ufin oppførsel.

4. Man har gjerne ulike grupper av venner på Facebook (nesten som ulike målgrupper for egne statusoppdateringer), hva kan man gjøre for å ikke støte den ene gruppen – f.eks. at man skriver noe som kan passe for kollegaene man har som venner, men ikke sine barndomskompiser?

Det finnes innstillinger i Facebook som lar deg kontrollere hvem som kan lese hvert enkelig innlegg, men de er vanskelige å bruke i praksis, og mange lar være. Dessuten kan du ikke være helt sikker på at ingen sladrer, og kopierer det du har lagt ut og sender det videre.

5 .Er det lettere å være «usjenert» på Facebook enn ansikt til ansikt? Hvorfor tar man på seg en slags rolle på sosiale medier enn ellers, tror du?

Jeg tror vi alltid spiller roller, men at rollene forandrer seg i ulike miljøer. Du oppfører deg annerledes sammen med farmor enn sammen med skolekamerater. Både på Facebook og ansikt til ansikt tilpasser vi oss tilbakemeldingene vi får. Men på Facebook er tilbakemeldingene annerledes. De fleste vil nok for eksempel forsøke å skrive statusoppdateringer som de får mange «likes» på. Etter noen forsøk merker man at noen typer statusmeldinger lettere får likes enn andre. En annen tilpasning er at du kan forsøke å etterligne en status du har sett en av vennene dine skrive. Studier av Facebook viser at de fleste har en tendens til å trekke fram positive opplevelser, og skjule negative.

6. I det virkelige livet tilpasser man seg menneskene man omgås, er man sosialt smart vet man hvordan man skal oppføre seg med kollegaer kontra med familien og venner. Hvordan blir det egentlig når alt dette blandes i ett på Facebook og andre sosiale medier?

Det har jeg forsøkt å skrive over. Det går ofte galt, fordi sjargongen er forskjellig, eller fordi det er ulike normer for hva som er interessant å skrive om eller dele bilder av. I avisene leser vi fra tid til annen om politikere som har dummet seg ut, og skrevet noe på Facebook som kanskje er greit i en liten krets, men som mange andre mener er langt over grensa for hva som er god tone.

7. Til slutt: Når er det «lov» å slette bekjente fra Facebook, mener du?

Igjen kommer det an på hvem du er venner med, og hva som er vanlig i deres omgangskrets. Journalist Jon Hustad er kjent for at han kun har 100 venner, og melder venner inn og ut med hard hånd. Det vet alle vennene hans. I andre miljøer gjelder andre normer. Dessuten er det forskjell på å fjerne en som går i klassen din eller du jobber sammen med, og en bekjent du ikke har møtt ansikt til ansikt på ti år. Man kan også tenke på at for mange bekjente er risikoen liten: Det er slett ikke sikkert den andre vil merke at du har slettet henne eller ham.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *