I dag har jeg brukt en time på å lytte til opptaket av Robert Darntons foredrag på et Fritt Ord-seminar 29. mai 2010. Darnton er professor emeritus i historie på Princeton, og er ekspert på Frankrike på 1700-tallet og på bøkenes historie. I foredraget «Old books and e-books» snakker Darnton mest i intrikate detaljer om bokhandlere i Frankrike på 1700-tallet. Han elsker emnet, og vet helt utrolig mye om det, etter å ha brukt 14 år av sitt liv på å lese tusenvis av gamle brev sendt mellom ulike aktører i bokbransjen. Så mye vet han, at ikke han klarer å begrense seg. Og det vet han. Så han tenker seg en ny slags bok, en «pyramide» i fem nivåer:
Den trykte utgaven av boka skal være en populær fremstilling av bokbransjen, eksemplifisert av reisene til en bestemt utsending, Fauberger, som red rundt i Frankrike i tre år og sendte brev til sin arbeidsgiver. På sin vei møter han mange fargerike personligheter. Skulle leseren bli interessert i en av disse personlighetene, kan han/hun gå til nettutgaven av boka. Der finnes lenker til monografier (ja, for det vil han skrive, hevder han) om hver av disse. Skulle leseren være enda mer interessert, er det mulig å lese utdrag fra alle brevene som dette bygger på. Ja, alle brevene skal være tilgjengelige i oversettelse i et enda dypere lag. Det nederste laget, for historikere som virkelig vil sjekke kildene, skal så bestå av digitale kopier av originalbrevene.
Ambisiøse planer, og ærlig talt, jeg tror dem ikke før jeg får se dem. Men jeg tror det skulle være mulig. Pyramidestrukturen Darnton skisserer er nemlig ofte brukt i digitale verker. De beste eksemplene som faktisk er skrevet er David Kolbs Socrates in the Labyrinth, og Gunnar Liestøls Kon-Tiki interaktiv (som den dag i dag er tilgjengelig på Kon-Tiki-museet) og Vikinger. Liestøl kalte den samme strukturen for «delta-modellen». Hovedoppgaven min fra 1997 inneholdt et stort nettsted om Mozart, arrangert på samme måten. Først ute var likevel (som vanlig) Ted Nelson, som allerede i 1967 foreslo en tilsvarende struktur, som han kalte «stretchtext».
Se også:
Tilbaketråkk: Review of I’m a map, I’m a green tree | Anders Fagerjord