Mobile medier: prøveeksamen i medier og kommunikasjon

Det arrangeres tydeligvis i disse dager en prøveeksamen i videregående skole der unge journalister skal skrive om mobile medier. Under er noen svar jeg har gitt på e-post.

Om du vil ha bakgrunnsdata som bekrefter at vi nå bruker mobil mer enn vi bruker (større) datamaskiner, se TNS Gallups «Forbruker og media» og SSBs mediebarometer.

Hva kan årsaken være til at feks vg, nettbanker og andre kommunikasjons kanaler og medier har gått over til å lage en app?

Det er stor forskjell på VG og en bank, så jeg tror ikke de har helt den samme begrunnelsen for å lage «app»er, men «App»-er er generelt enkle å bruke, og siden de er installert på brukerens mobil er de alltid enkelt tilgjengelige. Det kan også være en tanke om å være til stede der alle konkurrentene er.

Hva tror du årsaken kan være til at så mange bruker mer og mer mobilen sin enn å være på en pc?

Fordi mobilen alltid er med, alltid for hånden. Vi er blitt avhengige av denne dingsen som både er telefon, meldingstjeneste (telegram?), kamera, lydopptaker, lommebok, billettautomat, nyhetstjeneste, bok, spill, radio og TV.

Tror du at mediebedriftene tjener på å heller lage en app som brukerne/leserne kan gå inn på, enn at de må innom en nettleser?

I de fleste tilfeller er det dyrere å utvikle en app enn å lage nettsider, så om de tjener ekstra på app-er må det være fordi de ser det gir økt trafikk. Betalingsløsninger som VG pluss er også enklere å få til i en app.

VG har fått seg et nytt design for nett nå, det kan minnes om et design som kunne vært for VG sin app. Synes du at mediebedriftene ikke burde skifte for mye på designene sine, at man lett akn se at dette er en nettside for pc’er og ikke en app? Og heller hatt et annet for selve appen?

Nei. Det er nå flere som leser nettsider på mobil enn på større skjerm, og det er klokt av VG å lage en utforming som fungerer godt på mobil. Webdesignere snakker for tiden om å designe for mobil først. Det er vanskelig å lage noe godt for små skjermer, og om VG har funnet noe de synes fungerer gir det god mening å bruke samme utfordring på nettsider og i app. Det blir også enklere for brukerne, som vil kjenne seg igjen uansett hvilken plattform de bruker.

Hva synes du om at alt nå har kommet på app, kan det ikke være litt «skummelt»? Med tanke på nettbanker og slike ting?

Det er stort sett enklere å få til sikker overføring av data fra en app enn fra en nettleser. Men all overføring av private data innebærer en risiko.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *