Krav til en god digital fagbok

Jeg leser mye fagbøker digitalt, og har samlet meg en liste over ting jeg irriterer meg over, og funksjoner som ville gjort det enklere å være digital akademiker.

Innholdsfortegnelse

Boka må ha en god innholdsfortegnelse, med hyperlenker, som alltid er lett tilgjengelig.

Tekststruktur

Det skal være mulig å stille inn teksten så den er god å lese. Det handler ikke kun om størrelsen på bokstavene, men også om lengden på linjene og avstanden mellom dem.

Det er lurt å bryte opp teksten med undertitler ganske ofte.

Et system som viser hvor du er og hvor mye som er igjen er også lurt. Om jeg leser en fagbok som jeg har latt ligge en stund, kan det være vanskelig å huske hvor det jeg leser akkurat nå passer inn i helheten. Løpende titler på toppen av siden kan hjelpe. Inklings bøker for iPad har en smart kapitteloversikt i venstre kolonne. Der kan man også se hvor mye som er igjen (hvilken student har ikke stadig sjekket det?), slik man også kan gjøre nederst på hver side på en Kindle.

I antologier må det være lett å slå opp hva som er tittelen på kapittelet jeg leser og hvem som har skrevet det. Det kan løses med en funksjon som bringer meg raskt til kapittelets første side, eller som en løpende topptekst på siden.

Referanser

Fotnoter skal være lenket som hyperlenker, og fra fotnoten skal man komme tilbake til brødteksten med kun et klikk (eller trykk, om det er et lesebrett).

Litteraturreferanser må også være hyperlenker, så de er lette å slå opp. Ideelt sett skal det også være lenker fra en referanse til et verk og til verket selv (et annet sted på nettet).

Kommentarer

Det skal være mulig å notere i boka. Kommentarer bør kunne knyttes til enkeltsetninger og avsnitt, men også til hele kapitler eller til hele boka. Helst bør kommentarene kunne deles, så forfatteren og andre lesere også kan se dem.

Standard filformat

Boka må være skrevet i et standard filformat, som kan lastes ned og lagres, og så leses på ulike plattformer. Kindle-formatet er slik, men det er lukket. Epub er bedre, for det er standard. Det samme er HTML.

Det verste er låste filformater som krever oppdatering når du endrer operativsystem. Eastgates hypertekstromaner er et eksempel på det. Spennende, banebrytende romaner, men hver gang du oppgraderer systemet må du vente en lang stund, og så kjøpe bøkene på nytt for ditt nye system. Ikke elegant.

4 tanker om “Krav til en god digital fagbok

 1. Tilbaketråkk: Tidlige e-tidsskrifter | Surftrail

 2. Tilbaketråkk: Slutt å bruke sluttnoter | Anders Fagerjord

 3. Tilbaketråkk: Richard Darntons plan for en ny slags bok | Anders Fagerjord

 4. Stine Winger Minde

  Hei,

  Jeg googlet «digital fagbok» og kom over denne artikkelen. Jeg og en kollega er i ferd med å utvikle en digital fagbok i forretningsjus sammen med Gyldendal. Gratis tilgang kan fås på gyldendal.no/digitalfagbok

  Det gjenstår mye på det tekniske, men det er også Gyldendals sitt første prøveprosjekt på å lage en helt ny digital fagbok.

  Siden jeg ser du interesserer deg for hva som kjennetegner en god digital fagbok, settes det stor pris på tilbakemeldinger!

  Mvh Stine Winger Minde
  Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *